Szökés Alcatrazból - Escape from Alcatraz (1979)

Don Siegel rendezésében 1979-ben készült el a történelem egyik leghíresebb börtönszökését feldolgozó filmdráma, az akkoriban már 49 éves Clint Eastwood főszereplésével, a Szökés Acatrazból. A film igaz történetet dolgoz fel, hiszen 1962 június 11-én három férfi valóban megszökött a San Franciscoi öbölben található Alcatraz börtönszigetről.

A dráma Frank Morris nevű fogoly (Clint Eastwood) Alcatrazra érkezésével kezdődik: láthatjuk partra lépését, majd végig kísérését egészen cellájáig. Később megismerjük mindennapjait, azt a küzdelmet is, amit az egyik rabbal Wolffal vív, aki kipécézi magának. De akadnak segítői, támogatói is, így egy idő után megszokja a helyet és megismeri az Alcatraz gyengeségeit is.

film_szokes_alcatrazbol1.jpg

Az egyik gyengeség, hogy a sós, óceáni levegő miatt a cellák betonból készült falai, könnyen véshetőek és így a cellák végeiben lévő apró szellőző-ablakok kitágíthatóak akkorára, hogy azon átférjen egy ember. Nem kell más hozzá csak valamilyen fém eszköz, például egy ellopott kanál vagy pénz érme. Morris összefog tehát néhány társával és éjszakánként kivésik a szellőző-ablakokat, miközben a nappalokra ügyesen elfedik a munkájuk eredményeit.

film_alcatraz2.jpg

A film ugyan mai szemmel lassú tempójú, de kiválóan visszaadja az 1962-es Alcatraz hangulatát és látvány-világát. Külön érdekessége, hogy láthatjuk a börtön szinte minden szegletét: a cellák belsejét, a folyosókat, a híres Brodwayt (Alcatraz "főutcáját a "B" és "C" blokkok között), a Time Square -t, a konyhát és a tusolót is, ahová lépcsőkön kellett lemenni a Time Square közelében.

film_alcatraz3.jpg

Jól kidolgozottak a karakterek is, például a kicsinyes börtön-igazgató Warden alakja (Patrick McGoohan), aki az egyik jelenetben megsértődik egy róla készült festményen és megvonja a képet készítő rab jogát a festésre. Az említett rab öncsonkítással reagál büntetésére. Az eset rávilágít Alcatraz nyomasztó légkörére, ahol egy-egy hobbi életmentő lehet. (Morris egy másik barátja egeret tart maga mellett cellájában megszeliditve az aprócska állatot)

film_alcatraz4.jpg

Megismerjük a szökésre készülő kis csapatot is, mely eredetileg 4 fős, de egyikük végül nem vállalja a rizikós utat. A maradék három ember a cellasorok közötti résbe mászva (a kitágított szellőző-nyílásokból) feljut a tetőre majd onnan a sziget partjára. Szökésüket az igazgató elképedve veszi tudomásul, bár nem mutatja. Végül a tengerben keresik őket és a szárazföldön találják meg a szabadságot jelképező kis virágjukat. A filmkészítők így jelzik: a szökés vélhetően igenis sikerült.

film_alcatraz5.jpg

A Szökés Alcatrazból egy napjainkban is színvonalas és élvezetes film, ami kétségtelenül többször-nézős. A Solo Avius blog 5-ből 4 csillagra értékeli és mindenkinek ajánlja!

solo_avius_also_legujabb_1.jpg