Földünk legkülönlegesebb országai

Földünkön jelenleg 204 országot tart nyilván a legtöbb nemzetközi szervezet, mely felsorolás nem helyezi a szuverén országok közé a társult államokat (mint Puerto Rico vagy Grönland) és a külbirtokokat (mint a volt gyarmattartó országok távolról igazgatott szigetei szerte a világ óceánjaiban). Így is problémás a 204 országból 11 helyzete, hiszen ezek csak "de facto" tekinthetőek függetlennek, mivel nemzetközi elismertségük nem egyértelmű. Ilyen például Koszovo, Tajvan, Palesztina és Nyugat-Szahara. Ha mindenki által elismert államokat vizsgáljuk számtalan érdekességet találunk. Nézzük a legeket!

vilagterkep.jpg

Ami a különlegességeket illeti; a legnagyobb területű állam Oroszország (több, mint 17 millió km2) a legkisebb pedig Vatikán (0.44km2). A legsűrűbben lakott állam, ha nem nézzük a városállamokat (mint Monaco és Szingapúr) illetve a szigetországokat (mint a Maldív szigetek) akkor Banglades, ahol 1315 fő/km2 a laksűrűség. A legritkábban lakott pedig Mongólia, ahol ez a szám 2fő/km2. A legnépesebb India (1,5 milliárd lakossal), a legkisebb lakosság-számú pedig Vatikán mellett Tuvalu (Vatikán bejegyzett lakóinak száma, 825, Tuvalué alig több, mint 10 ezer.)

Ami az egyéb érdekességeket illeti: a legkülönlegesebb alakú ország Chile, hiszen a térképen vizsgálva olyan, mint egy óceán-parti csík, mely 4300 km hosszú (észak-dél irányban) miközben szélessége sehol nem több 180 km-nél. Van ország mely 18 ezer szigetből áll (ez Indonézia) és van, amelyiknek 99%-a sivatag (ez Líbia). Folytatva a földrajzi érdekességeket: a legszárazabb ország Egyiptom évi 18 mm csapadékkal, a legnedvesebb pedig Kolumbia ahol ez a szám 3240 mm. A leghosszabb tengerparttal pedig Kanada rendelkezik (202 080 km).

A leginkább hegyekkel teli ország, a legmagasabb csúcsokkal Nepál, ahol a világ 10 legnagyobb hegycsúcsa közül 8 található meg. A legalacsonyabb pedig a Maldív-szigetek, ahol a terület 80%-a 1 méterrel van csak a tengerszint felett (és a legmagasabb pont sem éri el a 3 métert).

Ha a történelmi múltat nézzük: a legrégibb ma is létező ország Egyiptom, mely már Krisztus előtt 3000-ben, Ménész fáraó korában államként létezett (utána Kína és Izrael következik), a legifjabb pedig Dél-Szudán mely 2011-ben jött létre. A hőmérsékleti adatok alapján a legforróbb az afrikai Burkina Faso (28 fok feletti éves átlag-hőmérséklettel) a leghidegebb pedig Oroszország, melynek szibériai tájain akár mínusz 60-70 fokig is lecsökken a hőmérséklet.

A legveszélyesebb ország (az Institute for Economics and Peace indexe a GPI alapján) Afganisztán és Jemen, a legbékésebb pedig Izland és Dánia. [forrás] Bár az emberölések statisztikáját vizsgálva (éves szinten) az afrikai Burundi áll az élen (100 ezer lakosra vetítve a szándékos gyilkosságokat). Érdekes, hogy a boldogságindex rangsorában az észak-európai államok állnak legelöl (Finnország, Norvégia, Dánia), míg leghátul, a legszomorúbb országok: Burundi és a Közép-afrikai Köztársaság. (Más vizsgálatban a legtöbb boldog ember Bhutánban él.)

A leggazdagabb országok, ahol a legmagasabb egy főre eső GDP a városállamok és törpeállamok "kategóriájában" Monaco és Luxemburg, a nagyobbacska államoknál pedig (10 ezer km2 felett): Svájc, Írország és Norvégia (ezen országokban 100 ezer dollár feletti az egy főre eső GDP). A legszegényebbek pedig mind Afrikában vannak: Malawi, Dél-Szudán és Burundi (ezekben az egy főre eső GDP csupán 400 dollár körüli vagy az alatt van). [forrás]

Ha már a gazdaságnál vagyunk a világ legerősebb valutájával Kuvait büszkélkedhet (1 kuvaiti dínár 1180 Ft), míg a Föld leggyengébb valutája az iráni rial (1 Ft most 116,5 rial).

solo_avius_also_legujabb_1.jpg